De voorwerpen zijn, zie foto:
1. Saabzeh: Linzespruiten staat voor wedergeboorte
2. Sendjed: Duindoorn staat voor liefde
3. Sir: Knoflook staat voor genezing
4. Sib: Appels staat voor schoonheid en gezondheid
5. Serke: Azijn staat voor leeftijd en geduld
6. Sekke: Munten staat voor rijkdom
7. Saamaanoe soort gerecht bereid uit het sap van kiemende tarwe voor overvloed

Bij Diversity Recruitment moet ik zijn voor inclusieve werving en selectie

Diversiteit is allang geen ‘moetje’ meer, maar tegenwoordig een onverbiddelijke businesscase. “Als je bewust bent van het feit dat je met een diverser team nieuwe klanten aantrekt spreek je van een win-win situatie voor iedereen“, vertelt Managing director Najat Saidi. “Diversity Recruitment specialiseert zich op inclusieve werving en selectie van professionals op managementniveau en helpt organisaties met bewustwording over diversiteit en inclusie. Zodat organisaties ingelicht zijn, ermee aan de slag gaan en diversiteit en inclusie breed gedragen wordt. De missie is om kansengelijkheid op de arbeidsmarkt te bevorderen. Want anders blijft veel talent onbenut en worden mensen achtergesteld. Onze werkwijze is met veel gevoel en op maat gesneden.”

De inclusieve werving en selectie werkt twee kanten op. Voor zowel werkgevers als werknemers. Saidi: “Het werkt goed om competenties te hanteren die aansluiten bij verschillende doelgroepen in de maatschappij. Als je specifieke competenties aanhoudt in je vacature zorg je ervoor dat je op een kwalitatieve manier diversiteit aantrekt en kunt selecteren in plaats van dat je specifieke doelgroepen gaat oproepen om te reageren“.

Maar het werkt niet als er geen inclusieve organisatiecultuur is. Daarom helpen wij ook mee aan bewustwording binnen een bedrijf. Wat maakt diversiteit waardevol voor je organisatie. Wat is de meerwaarde van een specifieke doelgroep? Wat neemt iemand extra mee. Is het puur een culturele achtergrond of heeft die persoon bepaalde kwaliteiten die juist zouden kunnen bijdragen aan bijvoorbeeld de doelstellingen binnen een bedrijf? Neem je ook inclusieve leiders aan die in staat zijn om verschillende doelgroepen aan te sturen, zodat de diversiteit in een organisatie geborgen wordt.

Werkgevers kunnen met ons ‘huiswerk’ aan de slag en ervoor zorgen dat dit organisatie breed gedragen wordt. Want je wil niet dat mensen weer snel verdwijnen of  dat er frictie ontstaat, omdat ze zich niet thuis voelen binnen de organisatie.”

Bij Diversity Recruitment is de procesbegeleiding van begin tot eind. “We staan uitgebreid stil bij het hoe om daar vervolgens gericht actie op toe te passen. Bijzonder is onze aanpak: gedetailleerd en gestructureerd. Met veel gevoel en op maat gesneden. Als ervaringsdeskundigen hebben we dan ook de nodige expertise opgebouwd. We brengen vraag en aanbod bij elkaar en trainen om het inclusief te doen en zonder oordeel. We sluiten aan op hoe de maatschappij er nu uitziet en zoeken een ervaringsklik”, aldus Saidi.

De werkwijze van Diversity Recruitment wérkt volgens Faiza El Khayari, themaleider Diversiteit & Inclusie van het Nederlandse Rode Kruis. “Vorig jaar hebben we met Diversity Recruitment een pilot gedaan om een aantal vacatures in te vullen. Het ‘resultaat’ was uitstekend met het aannemen van drie geweldige kandidaten. Afgelopen zomer hebben we nog eens twee kandidaten aangenomen door zelf de werkwijze van Diversity Recruitment toe te passen. De samenwerking was top. Los van de professionaliteit van het bedrijf zit het ook vooral in de persoonlijke benadering. Geduld en goed luisteren naar de behoefte van de klant vertalen zich automatisch in kwaliteit.

Tevens is vorig jaar het actieplan Diversiteit en Inclusiviteit van het Rode Kruis vastgesteld. Het actieplan is opgebouwd uit vier thema’s. We vinden het belangrijk om uit te dragen waarom diversiteit belangrijk is binnen onze organisatie. Daarnaast trainen we medewerkers en werken we aan bewustwording over wat diversiteit betekent op het werk. Werving en selectie, steeds meer volgens de methodiek van Diversity Recruitment en het opbouwen van een relevant netwerk zijn ook onderdeel van het actieplan.”

El Khayari: “Er zijn genoeg redenen waarom diversiteit & inclusie juist voor onze organisatie zo belangrijk is. Goede hulp start met begrip van de ander. Bij het Rode Kruis komen we veel mensen tegen met een andere culturele achtergrond. Denk aan evenementen, maar ook in onze hulpverlening aan migranten en vluchtelingen. Meer begrip voor hun culturele achtergrond is noodzakelijk, zeker als we in willen zetten op meer passende en individuele hulp aan mensen. Door echt rekening te houden met elkaars verschillen en door ze te respecteren. Accepteren dat we allemaal anders zijn, maar toch allemaal één. Want zoals onze oprichter Henry Dunant het al in 1859 zei: ‘Tutti Fratelli – wij zijn allen broeders’.

Overal ter wereld handelt het Rode Kruis volgens dezelfde zeven grondbeginselen. Voor ons betekenen deze grondbeginselen dat ieder mens recht heeft op respect en waardigheid, dat mensen in de grootste nood als eerste geholpen moeten worden, en dat hun geloof, nationaliteit, ras, afkomst of politieke mening niet ter zake doen.

In een polariserende samenleving wil het Rode Kruis intern en extern laten zien dat verschillende groepen prima samen kunnen werken en neutrale en onpartijdige hulp kunnen verlenen.”