Ervaren Senior Beleidsadviseur bij DG Stikstof

Ervaren Senior Beleidsadviseur bij DG Stikstof

Het verminderen van de stikstofuitstoot en het versterken van de natuur is zonder twijfel één van de uitdagendste opgaven waar Nederland al een aantal jaren voor staat. De natuur komt in de knel door de overvloed van stikstof die we met elkaar produceren. Te veel stikstof is slecht voor onze natuur, gezondheid en voedselproductie. Daarom zijn er maatregelen nodig die zorgen voor een daling van de stikstofneerslag, waarbij tegelijkertijd ruimte blijft voor maatschappelijke en economische ontwikkelingen. Met het wetsvoorstel Stikstofreductie en natuurverbetering hebben we concrete en harde doelstellingen gesteld om te borgen dat die reductie in voldoende mate plaatsvindt. Om die te halen moeten we hard aan de slag met de uitvoering van de maatregelen.

Gaat jou deze problematiek aan het hart? Programma directoraat-generaal Stikstof biedt je als senior beleidsadviseur de kans daadwerkelijk bij te dragen aan de aanpak van de stikstofproblematiek. En impact te hebben op onze natuur, gezondheid en voedselproductie.

Er is niet één simpele oplossing voor het stikstofprobleem. Daarvoor is het te complex. Er komen allerlei vraagstukken bij naar boven en verschillende belangen bij kijken. Als nieuwe collega draag je bij aan het schakelen op meerdere politiek-bestuurlijke borden, waarbij we de partijen weten te verbinden en draagvlak te creëren. Zie het als een enorme puzzel: er lopen al acties en maatregelen op allerlei fronten, en deze ‘bouwblokken’ sluit jij samen met je DG-collega’s, project- en clusterleiders, teams, provincies en andere partijen op elkaar aan.

De invulling van jouw rol als senior beleidsadviseur stikstof bepalen we samen. Je bent als allrounder vanzelfsprekend breed geïnteresseerd in alles wat op het gebied van stikstof speelt. Maar wellicht heb jij ook in de loop der jaren op een of meerdere vlakken specialistische kennis en kunde opgedaan die goed van pas komen. Daar houden we rekening mee bij de invulling van je taken.

Wat je takenpakket exact ook gaat worden en met wie je ook gaat samenwerken, we hebben allemaal hetzelfde doel: werken aan maatregelen die de stikstofuitstoot verminderen en die bijdragen aan het herstel en de versterking van de natuur.

Wat we in ieder geval in jou zoeken is een collega die stressbestendig is en onder grote druk kan presteren. Een flexibele ‘all rounder’ die ruime ervaring heeft in het adviseren van de ambtelijke (en politieke) top. Een collega die van zichzelf durven te zeggen dat je beschikt over een goed analytisch vermogen. Snel tot de kern van complexe opgaves kunnen komen en over een goed strategische inzicht beschikt. Je bent gedreven, pro actief en hebt een hands-on mentaliteit en de ambitie om een sterke mate van een verbindende rol te kunnen vervullen.

Je neemt geen genoegen met simpele antwoorden en zie je het als een uitdaging om met complexe materie aan de slag te gaan? Klim in de pen en solliciteer bij ons.  

Functie-eisen:

  • Je hebt wo-niveau.
  • Je hebt je politiek-bestuurlijke voelspriet goed ontwikkeld.
  • Je kunt zowel mondeling als schriftelijk helder communiceren en kan makkelijk feiten en cijfers op een rij zetten en daaruit de juiste conclusies trekken.
  • Je bent zelfstandig, proactief en schakelt makkelijk tussen verschillende partijen en taken.

Selectievragen: We verzoeken je om naast je CV en in plaats van je motivatiebrief in te gaan op onderstaande vragen in max. 2 A4tjes. Deze kun je vervolgens via het digitale sollicitatieformulier uploaden.

  1. Welke werkervaring neem je mee op het gebied van beleidsontwikkelingen en het voorbereiden van besluitvorming en hoe flexibel ben jij in je aanpak?
  2. Kan je in een voorbeeld aangeven waaruit blijkt dat je uitgedaagt bent op je analytische vermogen en welk resultaat heb je daarbij neergezet?  
  3. Hoe kijk je aan tegen samenwerken in het algemeen en heb je ervaring met samenwerken met stakeholders en/of meerdere partijen? Wat is jou aandeel/rol in deze samenwerking? Geef een voorbeeld waaruit blijkt dat je jou overtuigingskracht hebt ingezet.
  4. Geef een voorbeeld van een situatie waarin je hebt samengewerkt met iemand met een totaal andere achtergrond dan jij. Hoe verliep de samenwerking? Wat heb je gedaan om de ander ruimte te geven? Wat heb je over jezelf in deze situatie geleerd/ tot welk zelfinzicht ben je gekomen?

Mocht je niet voldoen aan alle functie-eisen, maar lijkt de functie je leuk en ben je van mening dat je een positieve bijdrage kan leveren aan de stikstof uitdaging, voel je dan zeker uitgenodigd om toch te reageren.

Reageer voor 16 maart via https://www.werkenvoornederland.nl/vacatures/ervaren-senior-beleidsadviseur-bij-het-interdepartementale-dg-stikstof-LNV-2021-0010#0

Kijk ook het webinar terug via https://www.youtube.com/watch?v=kyNsFrvJqSA

Interesse in deze job?